Udzielamy informacji o programach pomocowych realizowanych przez PARP.
Autorzy: Mirosław Obiedziński, Jarosław Kujawa
Sektor spożywczy i handlu art. spożywczymi - Dostosowanie MSP do wymogów UE
Podpisanie przez Polskę Układu Stowarzyszeniowego ze Wspólnotami Europejskimi wymagało realizacji przyjętej w Układzie Europejskim zasady docelowej harmonizacji naszych przepisów z przepisami obowiązującymi w Unii Europejskiej, w tym harmonizacji wymagań jakościowych, procedur badań, certyfikacji i kontroli.
Poradnik przybliża następujące zagadnienia: podstawowe zasady prawa żywnościowego Unii Europejskiej, w tym porządek prawny UE, harmonizację prawa żywnościowego krajów członkowskich, znakowanie żywności, podstawowe wymagania UE w zakresie higieny, legislację substancji dodatkowych do żywności w UE, materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, zmiany dostosowawcze polskiego prawa w zakresie prawa żywnościowego, główne zasady organizacji rynków rolnych w UE: omówienie funduszy strukturalnych i ich zadań, istotę kwot i limitów produkcyjnych, przygotowanie przetwórstwa do warunków UE, koszty dostosowań sektora produkcji i handlu artykułami spożywczymi do wymagań UE.
Spis treści
Wprowadzenie
Rozdział 1. Podstawowe zasady prawa żywnościowego Unii Europejskiej
Rozdział 2. Zmiany dostosowawcze polskiego prawa
Rozdział 3. Główne zasady organizacji rynków rolnych w Unii Europejskiej
Rozdział 4. Koszty dostosowań sektora produkcji i handlu artykułami spożywczymi do wymagań Unii Europejskiej
Inne publikacje, które mogą Cię zainteresować

Poradnik
Obrót żywnością a zdrowie - praktyczny poradnik dla przedsiębiorców